Indonesische Spekkoek

Indonesische Spekkoek

Ingredienten Indonesische Spekkoek

750 gram roomboter, op kamertemperatuur
200 gram bloem
400 gram witte basterdsuiker
16 eieren
1 theelepel kardemom (gemalen)
2 theelepels nootmuskaat (gemalen)
2 theelepels kruidnagel (gemalen)
4 theelepels kaneel
snuf zout, om de eiwitten mee stijf te kloppen
[ad#1]

Bereiding Indonesische Spekkoek

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (onder en bovenwarmte, geen hete lucht!) Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
Splits de eieren in twee grote kommen. Eiwit in 1 kom, eigeel in de andere kom. Klop de eiwitten stijf met een klein beetje zout.
Mix in een andere kom de boter tot hij wittig ziet. Klop vervolgens het eigeel één voor één door de boter. Voeg daarna de suiker door en mix alles goed door. Voeg als laatste de bloem in gedeeltes door het boter en mix het geheel tot een glad mengsel.
Vouw dan met een spatel de stijf geslagen eiwitten door het beslag. Verdeel het beslag in twee gelijke delen.
Meng door 1 deel alle kruiden. Schep nu een heel dun laagje van het donkere beslag op de bodem van de springvorm. Spreid het een beetje uit met de achterkant van een lepel.

Bakken van de Spekkoek

Bak de laag beslag in ongeveer 4 tot 5 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de springvorm weer uit de oven en schep een dun laagje van het witte beslag (zonder de kruiden) over de eerste laag. Bak deze laag ook in 4 tot 5 minuten. Doe dan weer een laagje van het donkere beslag in de springvorm en bak deze weer 4 tot 5 minuten. Ga hiermee door tot al het beslag op is.
Zodra al het beslag op is de springvorm uit de oven halen en af laten koelen. Laat hem echt goed afkoelen en haal hem dan uit de vorm.